Søndagssyssel

Fårikål

Det er en drøy uke igjen til valget, og Henrik har snart vært Ap-medlem i en måned. Ifølge en undersøkelse Aftenposten viste til onsdag 31. august, er Høyre størst i Oslo. Arbeiderpartiet opplever en kraftig nedgang.

De fleste av partikollegene til Henrik er sannsynligvis ute denne søndagen for å sanke stemmer, mens Henrik er hjemme og lager fårikål.

– Det er regn og høst, og det er enkelt og godt, forklarer han.

– Hadde du vært ute og sanket stemmer, hvis været hadde vært bedre?

– Det er fortsatt for tidlig for meg å sette med i en situasjon hvor jeg offentlig fronter Ap. Det får jeg heller vente med til etter valget. Men i private sammenhenger, lufter og drøfter jeg gjerne mine synspunkter og argumenterer for hva jeg mener. Men jeg har ikke misjonert. Jeg liker dialog.

Les om Henriks første møte med Oslo Arbeiderparti.

I det siste har Henrik vært spesielt opptatt av spørsmålet om eiendomsskatten, men ikke så mye den i seg selv.

– Jeg synes denne saken eksemplifiserer godt dilemmaet eller utfordringen med det pragmatiske kontra det ideologiske.

– Fortell.

– Ap har åpenbart tenkt pragmatisk om eiendomsskatt i Oslo. Jeg antar at partiet ikke fronter det fordi så mange velgere i Oslo er imot det og at denne saken derfor kan være avgjørende for å vinne valget i byen. Oslo og Norge er rikere enn noensinne. Eiendomsskatten et bra virkemiddel for å oppnå en jevnere fordeling. Hvis man står for kjerneverdiene i Ap og SV om likhetssamfunnet, burde eiendomsskatt være et godt virkemiddel å ta i bruk og ikke la seg overkjøre av Høyre og Frp i denne saken. Men her har Ap altså gjort en taktisk vurdering.

– Handler ikke praktisk politikk ofte om pragmatisme og kompromisser?

– Det kommer an på hvilket perspektiv man velger. Idealene vil alltid møte en virkelighet, men virkeligheten formes også av idealene. Det er godt mulig Ap gjorde de rette avveininger i dette tilfellet. Men det kan også bety at Oslo Arbeiderparti ikke trodde helt på sin egen evne til å overtale velgerne til å se verdien av en slik skatt. Vi kan se på virkeligheten som noe avsluttet og endelig som man så forholder seg pragmatisk til, eller som noe man kan forme med politisk virksomhet. Det bekymrer meg at politikken i så stor grad har fått et kortsiktig fokus. Ideologien, eller kanskje heller makroperspektivet, burde i større grad være førende.

– Men mye i det politiske livet handler om å inngå kompromisser. Vil det være vanskelig for deg som er opptatt av makroperspektivet?

– Nei, men jeg er veldig bevisst på hvorfor jeg mener det jeg mener og hvilke langsiktige konsekvenser det vil ha.

Henrik gleder seg til valget om snart en uke, men han tror det vil bli tøft for Arbeiderpartiet i Oslo.

– Det kan godt hende at jeg mot innspurten gjør noe mer for å sanke stemmer til Arbeiderpartiet. Jeg har en kamerat i Ap som skal ut i felten på fredag, og kanskje jeg hekter meg litt på ham.

Kommer Henrik til å hjelpe Oslo Ap i valkampen siste fredag før valget? Gå inn på bloggen min, så får du se.

 Les tidligere innlegg om Henriks vei inn i et demokratisk parti.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *