Den som venter…

 

Henrik følger fortsatt med på Arbeiderpartiet på sidelinjen, men på en London-tur nylig ble han minnet på noe han har ventet på i 15 år.

Henrik har hatt en hektisk høst med mye reising og jobb. Derfor har han ikke hatt noe særlig med tid til å utdype sitt Ap-medlemskap.

– Samtidig har jeg ikke hørt så mye fra dem heller. Jeg er blitt invitert til et par debatter som jeg ikke har hatt tid til å gå på og et møte for nye medlemmer som jeg allerede har vært på, forteller han.

Nylig var han i London på et jobboppdrag. Da fikk han lyst til å stikke innom St. Paul’s Cathedral for besøke protestleiren der.

– Jeg har sansen for at folk arrangerer ikke-voldelige demonstrasjoner som den amerikanske aksjonen «Occupy Wall Street» og protesten i London er. Jeg har sympati for at demonstrantene protesterer mot at offentlige penger skal betale for uhemmete spekulasjoner som gjør enkelte i finansbransjen svært rike. «Heads I win, tales you lose» («Kron, da vinner jeg, mynt da taper du.») Dette utrykket sier mye om det som foregår i det kollektive storsamfunnet, at finansvesenet nyter godt hvis det går bra, mens storsamfunnet må ta børen hvis det går dårlig. For meg har dette vært utgangspunktet for disse demonstrasjonene. Men jeg oppdaget i London at aksjonen drar med seg creti og pleti, og det er ikke bare denne saken som gis oppmerksomhet. For eksempel så jeg noen som demonstrerte mot en feilaktig fengsling og aksjonsgruppen Anonymous som jeg egentlig ikke vet hvorfor var der. Det utvanner dessverre hovedbudskapet.

– Tror du «Occupy Wallstreet»-bevegelsen vil slå igjennom?

– Jeg vet ikke om bevegelsen vil det, men kanskje saken.

– Bør vi i Norge bekymre oss?

– Jeg tror ikke det er en overhengende fare for det, fordi etter det jeg kan forstå har ikke norske banker vært så ekstremt spekulative. Men de norske bankene og sentralbanken har bidratt til en boligboble, og når den sprekker kan vi også merke hvor farlig det kan være. Det var det som skjedde i USA, boligprisene steg og steg, og finansmarkedets råtne element kom ikke tilsyne før det sprakk. Vi kan med andre ord få et helt annet bilde her hjemme når boligboblen sprekker.

– Er det ikke her du kan bidra med noe gjennom ditt Ap-medlemskap?

– Jeg vil arbeide for at så lenge inflasjonsmålet skal styre norsk rentepolitikk, så må det innbefatte boligpriser også. Det gjør det ikke i dag, og siden ikke boligpriser er regnet med i inflasjonsmålet er inflasjonen kanskje mye større enn vi er klar over. Dette er noe jeg kan tenke meg å engasjere meg i i det politiske liv, slik at det arbeides for å ordne opp i dette og at boligprisene regnes som en del av inflasjonsmålet.

Henrik mener at renten bør heves, selv om det kan være skummelt for eksportindustrien, og naturligvis for mange lånetakere.

– Men smellet må komme, understreker han.

– Når kommer smellet?

– Jeg har ventet på det i 15 år, ler han.

Les tidligere innlegg om Henriks vei inn i et parti.