Møte med diakonissene

Noen år etter at jeg ga ut barneboken “Historien om Cathinka Guldberg” blir jeg fortsatt spurt om jeg ville holde foredrag om Norges første sykepleier og diakonisse. Det setter jeg stor pris på, og ekstra hyggelig var det sist gang. I fjor høst ble jeg invitert til Cathinka Guldberg-senteret Lovisenberg Omsorg+, og der møtte jeg flere diakonisser i levende livet.

 

Prosjekter for barn og unge som Sparebankstiftelsen DNB støtter

Jeg har begynt å jobbe for Sparebankstiftelsen DNB og skal skrive om ulike prosjekter som stiftelsen støtter. Blant annet har jeg skrevet om fossildag på Naturhistorisk museum, et nytt galleri på Skredsvigs kunstnerhjem og om en ny brygge til Bundefjorden Seilforening. Dessuten har jeg besøkt Tveten gård i Oslo der prosjektet Opprop Tveten holder til. Prosjektet er satt i gang for å få til noe for ungdom som sliter på skolen.

Prosjektet Opprop Tveten

Skredsvigs kunstnerhjem får nytt galleri

Fossildag på Naturhistorisk museum

Ny brygge til Bundefjorden Seilforening

 

Intervju i Romerikes Blad

– Cathinka Guldberg er den dag i dag en god rollemodell. Hun gikk sine egne veier og ville bruke livet til noe viktig, i en tid da kvinner skulle nøye seg med «å gifte seg og stifte familie».

Dette var noe av det jeg sa i et intervju i Romerikes Blad som sto på trykk lørdag 31. januar 2015.

Les hele intervjuet i Romerikes Blad

Girl power på 1800-tallet

Sykepleien_forfatter_kulturintervju

Årets første nummer av Sykepleien har et intervju med meg om boken min “Historien om Cathinka Guldberg”. I intervjuet snakker jeg om å ta valg, ikke følge strømmen og om sykepleie.

– Hun er en fin rollemodell. Egentlig handler historien om girl power. Hun var en tøff dame som gikk sine egne veier. Selv om det ikke er så vanskelig å være jente i Norge nå som på hennes tid, er det mulig å trekke paralleller. Se på Malala.

Les hele intervjuet i Sykepleien nr. 01 2015

Foto: Stig M. Weston

Forsker på vår lærebokhistorie

Kopinornytt-1-14-s-4

For første gang lages det en teksthistorisk fremstilling av norsk lærebokhistorie fra 1700-tallet og frem til i dag. Ifølge professor Dagrun Skjelbred ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold finner du ikke mye revolusjonære tanker i bøkene.

– Det tok litt tid før Darwin kom inn i lærebøkene, for å si det sånn, sier hun.

Les artikkelen jeg skrev for Kopinornytt nr. 1 2014

Artikkel i Dagen

Lørdag 29. november har avisen Dagen en artikkel med barneboktips til jul. “Historien om Cathinka Guldberg” er en av bøkene som nevnes.

“Dette er meningsfylt lesestoff for den yngre generasjon og noe vi som er besteforeldre burde anbefale våre tenårings-barnebarn å lese”, sier anmelder Audun Mosevoll.

Les artikkelen i Dagen

Minner om Malala

forside guldberg (2)

Nå er barneboken min “Historien om Cathinka Guldberg” her! I dag, fredag 10. oktober, hentet jeg bokpakken på posten.

Cathinka Guldberg kjempet sine egen kvinnekamp på bygda i Norge på 1800-tallet. Hun ville utdanne seg som brødrene sine, men det gikk ikke. Hun måtte ta ansvar hjemme på gården etter at moren døde. Da Cathinka var 26 år, fikk hun endelig muligheten. Hun reiste til Tyskland for å utdanne seg. Hun kom tilbake til Oslo og endte opp med å bli Norges første sykepleier.

I dag, fredag 10. oktober, kunngjorde Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland at Malala Yousafzai får fredsprisen for å kjempe for at jenter skal få lov til å gå på skole.

Selv om det er langt mellom Cathinka og Malala av tid og geografi, er det likheter. Blant annet kampen mot forskjellene mellom gutter og jenter.

Mer om barneboken “Historien om Cathinka Guldberg” på nettsiden til IKO-Forlaget